Karavaan keert terug op landgoed Ter Coulster. Na ‘Dijkdrift’ in 2016, ‘De Wereldvergadering’ in 2018 en ‘Recht op de hemel-Vondel’ in 2021 komt Karavaan opnieuw met een muziektheatervoorstelling. Dit keer wordt de voorstelling ‘De laatste boom’ speciaal ontwikkeld voor het landgoed door de jonge theatermakers van ArtEZ Muziektheater. Zij spelen in op een verre toekomst waarbij ze geïnspireerd zijn door het belang voor het behoud het prachtige landgoed.

We schrijven het jaar 3523. Je bent getuige van de voorbereiding van de grootse en feestelijke opening van de Heiloo International Nature Reserve.

We zijn de apocalyps voorbij, en de inwoners van het kleine stukje aarde dat nog bewoonbaar is kennen niks anders dan de dorre, natuurloze wereld waarin ze wonen. Tegen die achtergrond wordt een waanzinnige ontdekking gedaan: een vrijwel intact stukje natuur – in dezelfde staat als in 2023, op voormalig Landgoed Ter Coulster in voormalig Heiloo.
Maar: deze natuur is niet ‘natuur’ genoeg – waar zijn de regenwouden, de olifanten, de watervallen waarover ze hebben geleerd? Is dit stukje oude wereld wel de moeite waard, of zou het net zo goed ook de fik in kunnen om plaats te maken voor een beetje meer leefruimte voor het restje mensheid dat nog over is?

Derdejaars studenten van ArtEZ Muziektheater maken een apocalyptisch-satirische voorstelling over de verre, verre toekomst van de mensheid. In De Laatste Boom vragen we ons af wat er gebeurt als het restantje van de mensheid in het jaar 3523 opeens struikelt over een doodgewoon Noord-Hollands grasveld, in een wereld waarvan de helft van de aarde is overstroomd en de andere helft in vlammen op is gegaan.

De voorstellingen worden gehouden van 18 tot en met 29 mei 2023. Voor meer informatie over tijden en prijzen zie www.karavaan.nl

Over de makers
Joeri Heegstra is schrijver en regisseur. Hij maakte afgelopen jaren verschillende voorstellingen over de klimaatcrisis, zoals Power bij Likeminds, een monoloog voor een 18-jarige klimaatactivist, en Horizon met zijn eigen theatergroep Opening Statement. Ook werkte hij afgelopen november met studenten van ArtEZ Muziektheater aan Doomscroller,
een onderzoek naar doemdenken, heavy metal en sociale puberangst.
De interdisciplinaire Muziektheateropleiding van ArtEZ leidt eigenzinnige theatermakers van de toekomst op. Makers die denken en werken vanuit muziek en zich verhouden tot de wereld dichtbij en ver weg.
Karavaan werkt sinds 2019 samen met ArtEZ Muziektheater. Een samenwerking die een aantal spannende locatievoorstellingen heeft opgeleverd waaronder Duinland (2019), Trek (2021), Tot Hier (2022).
De interdisciplinaire Muziektheateropleiding van ArtEZ leidt eigenzinnige theatermakers van de toekomst op. Makers die denken en werken vanuit muziek en zich verhouden tot de wereld dichtbij en ver weg.

Credits
Regie: Joeri Heegstra | Van en met: Jip Verwegen, Eveline Baçe, Jules Galetta, Soleil Reichardt, Felix Draisma, Esmee Baerts, Daan Timmerman, Meike Gunneman, Wannes Aelbrecht, Thyra Jansen, Mees Smits, Steven van Oudshoorn | Productie: Heleen Kalkman