Ton Leitner over paddenstoelen en schimmels op Landgoed Ter Coulster:

“Reeds vele jaren kijk ik met toenemende belangstelling, als amateur-natuurfotograaf, naar paddenstoelen en probeer me zoveel mogelijk in de materie te verdiepen. Maar heb toch steeds het idee; hoe meer ik mij erin verdiep, hoe meer ik besef hoe weinig ik ervan af weet. Ik weet een aantal paddenstoelen wel op naam te brengen, maar heb er nog zo’n 5000 te gaan. Door goed kijken in de natuur, zie ik steeds meer en blijft het iedere keer een verrassing wat er te zien is. Het voorkomen van paddenstoelen zegt veel over de kwaliteit van het gebied en de gezondheid van planten en bomen. Ik monitor paddenstoelen (=vinden en tellen; jaar na jaar) in twee gebieden in het duin en ook hier in Ter Coulster.

Schimmels zijn opruimers van hout en bladeren. Paddenstoelen zijn de bloemen van de schimmels. Zij komen alleen tevoorschijn als de omstandigheden juist zijn.”

Aanvullende tekst en onderstaande foto’s Ton Leitner©:

1.Langsteelfranjehoed
2.Wortelende aardappelbovist
3.Schubbige bundelzwam
4.Kostgangerboleet
5. Grote stinkzwam
1.Langsteelfranjehoed

1. De langsteelfranjehoed is een zwam die veel voorkomt en groeit op stukjes hout. Gezaagd hout is genoeg te vinden in de oprijlaan. Verder is voor de soort een humusrijke grond belangrijk

2. De wortelende aardappelbovist is een ectomycorrhiza vormende soort, wat betekent dat de ondergrondse schimmeldraden samenwerken met de wortels van bomen. De schimmel beschermt de boom tegen ziektes en uitdroging en de wortels geven suikers aan de schimmels af.

3. De schubbige bundelzwam is een paddenstoel uit de familie Strophariaceae. De paddenstoel vestigt zich op levend hout en is een parasiet.

4. De kostgangerboleet komt in behoorlijke aantallen voor in het bos, hij parasiteert op de gele aardappelbovist. Dus een zwam op een zwam.

5. De grote stinkzwam. De meeste zwammen verspreiden hun sporen met behulp van de wind, maar er zijn er een paar die het op een andere manier doen. Een voorbeeld hiervan is de groep van stinkzwammen. De geur die zij uitstoten trekt insecten aan en via hun pootjes worden de sporen verspreid.  Vaak ruik je een stinkzwam, voordat je hem ziet. De grote stinkzwam is een veel voorkomende in Ter Coulster

De natuur zit mooi in elkaar!

Volgens Wikipedia: “Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel of zwam. Paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel, waarvan het grootste deel zich onder de grond bevindt in de vorm van schimmeldraden. Het vakgebied van de biologie dat zich bezighoudt met paddenstoelen, schimmels en zwammen heet mycologie. De snelle groeiwijze, de grillige vormen en de kleuren van paddenstoelen werden vanuit een oud bijgeloof toegeschreven aan tovenarij. Zo waren de zwammen ook bekend als duivelskaasheksenkringduivelseisatanszwam en heksenboleet.[1]  “.

Meer lezen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Paddenstoel_(schimmel)
www.allesoverpaddenstoelen.nl