Landgoed Ter Coulster doet dit jaar weer mee met Open Monumentendag:

Ter Coulster is sinds 1808 in handen van de familie De Dieu-Fontein Verschuir-van der Feen de Lille. Deze familie woonde in Alkmaar in de Langestraat in het in 1744 gebouwde Huize De Dieu. Op Ter Coulster bouwden zij een houten landhuis waar zij zomers veel verbleven. De meubels werden dan per boot vanuit Alkmaar via onder andere het Die naar Heiloo vervoerd. Het landhuis is halverwege 19e eeuw afgebroken. In 1891 is de huidige theekoepel gebouwd, vanwaar men uitzicht had op de grote kerk in Alkmaar en landgoed Nijenburg. Op het landgoed staan diverse informatiepanelen die de geschiedenis vertellen van dit eeuwenoude landgoed.

Zaterdag 9 en zondag 10 september 2017 worden er tussen 13.00-16.00 uur rondleidingen gegeven.Verzamelpunt het einde van de grote oprijlaan bij de theekoepel. U kunt een kijkje nemen in de theekoepel.En de rondleiders zullen u verhalen vertellen over het houten landhuis en restanten laten zien van kasteel Ter Coulster (gesloopt in 1788).

De huidige boerderij Ter Coulster Hof staat op de fundamenten en kelders van het kasteel.De overblijfselen van de kelders zijn niet toegankelijk, wel worden hiervan foto’s getoond. Ook bestaat er het verhaal dat er een geheime gang liep van kasteel Ter Coulster naar het Witte Kerkje.Wellicht dat de huidige kelders daarvan het beginpunt zijn?

Link naar actuele informatie